För många år sedan hörde jag ett radioprogram med ungersk pop, något jag knappt trodde fanns. Skrev till producenten som skickade två ungerska LP. Detta blev startskottet till ett mångårigt samlande av vinylplattor från obskyra länder, främst Östeuropa och Asien. All tänkbar och otänkbar musik har i en mer eller mindre strid ström förminskat min boendeyta och nu orkar jag inte längre hålla räkningen på hur många plattor jag har. Det är ur denna skivsamling jag här kommer att recensera valda axplock, både egna favoriter och annat udda och underhållande värt att lyfta fram. Den här bloggen tar dig med på en ovanlig musikalisk resa med nedslag i allt från lettisk discoflum, taiwanesisk schlager-progg och rumänsk kitschpop. Hyser ett nästan politiskt inkorrekt intresse för pop från forna diktaturer där den musikaliska utvecklingen haft andra förtecken än hos oss i väst. Har dock haft svårt att helt hålla fingrarna borta från väst, då främst Frankrike och Italien. Du som bara står ut med radiovänlig välproducerad internationell mainstreampop kanske kan få lite problem längs vägen. Men vem vet, kanske kan en gnutta intresse väckas för det okända, bortglömda, bortvalda...

lördag 20 mars 2010

Senay - Honki ponki (Turkey 1980)

Trots att Senay var mycket populär i Turkiet under hela 70-talet och dessutom representerade landet i en rad internationella festivaler, gav hon endast ut en fullängdare. Den kom 1980 och är ett gott exempel på turkisk disco från decennieskiftet 70-80'tal. Flummigt och skitigt, men samtidigt turkiskt elegant på nåt sätt. Öst möter väst, men pendeln slår helt klart över till väst i det här fallet. Här finns inga orientaliska tongångar alls, däremot sensuella nattklubbsvibrationer och sexiga moogar. Senay sjunger bra och låtarna är genomgående starka. Enligt mig en av de bästa plattorna från Turkiet över huvud taget!
Lyssna till "Dalkavuk" och "Sev kardesim" och låt dig förföras av Istanbuls okrönta discodrottning. Introt till "Dalkavuk" är grymt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar