För många år sedan hörde jag ett radioprogram med ungersk pop, något jag knappt trodde fanns. Skrev till producenten som skickade två ungerska LP. Detta blev startskottet till ett mångårigt samlande av vinylplattor från obskyra länder, främst Östeuropa och Asien. All tänkbar och otänkbar musik har i en mer eller mindre strid ström förminskat min boendeyta och nu orkar jag inte längre hålla räkningen på hur många plattor jag har. Det är ur denna skivsamling jag här kommer att recensera valda axplock, både egna favoriter och annat udda och underhållande värt att lyfta fram. Den här bloggen tar dig med på en ovanlig musikalisk resa med nedslag i allt från lettisk discoflum, taiwanesisk schlager-progg och rumänsk kitschpop. Hyser ett nästan politiskt inkorrekt intresse för pop från forna diktaturer där den musikaliska utvecklingen haft andra förtecken än hos oss i väst. Har dock haft svårt att helt hålla fingrarna borta från väst, då främst Frankrike och Italien. Du som bara står ut med radiovänlig välproducerad internationell mainstreampop kanske kan få lite problem längs vägen. Men vem vet, kanske kan en gnutta intresse väckas för det okända, bortglömda, bortvalda...

söndag 21 mars 2010

Orm - Discofil (Czech republic 1979)

Disco-projektet Orm's första platta från 1979. Orm består av bröderna Petr och Pavel Orm. På 80-talet utökades brödraparet med tjejduon Hana & Dana och vips lät det som ett tjeckiskt ABBA. Men på den här plattan finns inga kvinnliga röster och här är det mer funk och space-disco som gäller. 70 och 80'talspop från Tjeckoslovakien håller genomgående hög standard, och även Orms LP är hyfsat välproducerad med tidens mått mätt. Lyssna till "Jen dál a víc líp" - svängig disco med sång av den ene brodern Orm. Mer meditativt blir det i instrumentala electro-numret "Kouzlený let".

1 kommentar:

  1. "Kouzlený let" (magisk flykt) förefaller vara en cover på "Magic Fly" som det franska bandet Space hade en hit med 1977. Varje ton som finns i originalet finns här också, mestadels är syntljuden också väldigt trogna originalet, som dock är stelare i rytmen; Orms version kan man nästan dansa bugg till.

    SvaraRadera