För många år sedan hörde jag ett radioprogram med ungersk pop, något jag knappt trodde fanns. Skrev till producenten som skickade två ungerska LP. Detta blev startskottet till ett mångårigt samlande av vinylplattor från obskyra länder, främst Östeuropa och Asien. All tänkbar och otänkbar musik har i en mer eller mindre strid ström förminskat min boendeyta och nu orkar jag inte längre hålla räkningen på hur många plattor jag har. Det är ur denna skivsamling jag här kommer att recensera valda axplock, både egna favoriter och annat udda och underhållande värt att lyfta fram. Den här bloggen tar dig med på en ovanlig musikalisk resa med nedslag i allt från lettisk discoflum, taiwanesisk schlager-progg och rumänsk kitschpop. Hyser ett nästan politiskt inkorrekt intresse för pop från forna diktaturer där den musikaliska utvecklingen haft andra förtecken än hos oss i väst. Har dock haft svårt att helt hålla fingrarna borta från väst, då främst Frankrike och Italien. Du som bara står ut med radiovänlig välproducerad internationell mainstreampop kanske kan få lite problem längs vägen. Men vem vet, kanske kan en gnutta intresse väckas för det okända, bortglömda, bortvalda...

onsdag 24 mars 2010

Blagovest & Svetoslav Argirov - Momiche za dvama (Bulgaria 1983)

Bulgarien är ett färglatt och roligt land musikaliskt sett, särskilt under det tidigare 80-talet. Tvillingbröderna Blagovest och Svetoslav ser ut som hårmodeller från såna där blekta affischer man kan se i skyltfönstret hos den lokala hårsalongen. Lika länge har den här plattan solblekts av tiden och framstår vid en lyssning idag som en sorts bulgarisk variant av Bee Gees. Träffsäkra falsettröster till electro-kryddad musik med vissa spår av 70-tal. Här och var dyker tuffa rösteffekter upp och spetsar discodansen med en och annan centiliter science fiction. "A girl for two" heter albumet men något triangeldrama ser det inte ut att vara tal om med tanke på skivomslagets idel glada miner.
Kanske discofunkiga "Polunoshchen signal" och titelspåret "Momiche za dvama" som presenteras här kan få lyssnaren att åtminstone dra på munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar