För många år sedan hörde jag ett radioprogram med ungersk pop, något jag knappt trodde fanns. Skrev till producenten som skickade två ungerska LP. Detta blev startskottet till ett mångårigt samlande av vinylplattor från obskyra länder, främst Östeuropa och Asien. All tänkbar och otänkbar musik har i en mer eller mindre strid ström förminskat min boendeyta och nu orkar jag inte längre hålla räkningen på hur många plattor jag har. Det är ur denna skivsamling jag här kommer att recensera valda axplock, både egna favoriter och annat udda och underhållande värt att lyfta fram. Den här bloggen tar dig med på en ovanlig musikalisk resa med nedslag i allt från lettisk discoflum, taiwanesisk schlager-progg och rumänsk kitschpop. Hyser ett nästan politiskt inkorrekt intresse för pop från forna diktaturer där den musikaliska utvecklingen haft andra förtecken än hos oss i väst. Har dock haft svårt att helt hålla fingrarna borta från väst, då främst Frankrike och Italien. Du som bara står ut med radiovänlig välproducerad internationell mainstreampop kanske kan få lite problem längs vägen. Men vem vet, kanske kan en gnutta intresse väckas för det okända, bortglömda, bortvalda...

söndag 31 oktober 2010

Koós János - Csillag ölén (Hungary 1983)

Av skivomslaget till Koós János platta från 1983 att döma torde förväntningarna hållas låga vad avser musikalisk kvalité. Koós är ett av de stora namnen i den Ungerns pompösa schlagerepidemi som härjade under kommunisteran i landet, och än idag ses han framföra sina gamla hits ommixade till lite lagom daterade eurodiscobeat. Låten "Csillag ölén" från 1983 hör dock inte till dessa hits, och om den gjorde det hade man inte behövt mixa särskilt mycket för att göra låten mer dansant. I sin originalversion är den nämligen förvånansvärt modern och före sin tid. Den distinkta trummaskinen slamrar på för kung och fosterland, spetsat av snygga syntheffekter, och det enda som doftar 1983 är möjligen brassinslagen. Melankolisk electrodisco med en stor gnutta ungerskt temperament.

3 kommentarer:

 1. I love the Koós János "Csillag ölén" track from 1983...a very strange and haunting track! Is this track from a single or album? I cannot find any information about the band but again I do not speak Hungarian only English so I am at a disadvantage in discovering more information about Koós János.

  Many thanks for sharing such amazing music from the former Eastern Bloc countries!

  SvaraRadera
 2. Hi,
  First of all, I want to thank you for great tracks and on the blog.
  ;)

  Here you shared two tracks of a great album.

  ------------------
  Chorus & Disco Company - Discoland (Poland 1977)

  http://ultradiskopanorama.blogspot.com/2010/03/chorus-disco-company-discoland-polen.html

  ----------------

  Is it possible that you share the whole album with me?

  Thanks in advance.

  My email:
  imperiled AT gmail DOT com

  SvaraRadera
 3. Hello... I'm sorry, but I have only made mp3 of those two tracks. Those are the best.
  Greetings/Rickard

  SvaraRadera